BASICS HISTORIA

Basic Gym

Hur det började

Många företag har skapats och startat som ett resultat av en vision, en dröm. Basic Gyms födelse var resultatet av två. Den ena handlade om en önskan om att ha en lokal stor nog och anpassad till att kunna träna ett helt lag i, den andra om att ha ett ställe där kettlebell-träning skulle få stå i centrum och där passens utformning skulle få bestämmas efter eget huvud och övertygelse. När dessa två drömmar lyckades mötas och en lämplig lokal dessutom samtidigt hittas var Basic Gyms existens ett faktum.

De som bar på de två drömmarna var Jonas Carlström respektive Christina Lindell och lokalen som “hittades” var YB-rörs gamla fabrikslokal på Ringvägen 14 bakom Idrottsplatsen i Kristianstad.

Människor som tränar

Att det skulle bli ett gym utan traditionella styrketräningsmaskiner var de både helt övertygade och överens om redan i drömstadiet, men exakt hur passen skulle se ut eller hur verksamheten skulle bedrivas i ett gym med mestadels kettlebells och skivstänger var inte lika självklart. Själva tekniken hade de visserligen god koll på genom diverse utbildningar och certifieringar. De hade bland annat deltagit i ett antal helg-workshops hos kettlebell-gurun Steve Cotter och Jonas var redan då utbildad instruktör i olympisk tyngdlyftning. Men, det var under en träningsresa de tillsammans gjorde till USA under 2010 som de fick den inspirationskick de behövde för att verkligen våga köra igång.

Där, hos Anthony på Art of Strength i Providence Rhode Island, såg de hur de skulle lägga upp passen och de fick också många bra idéer om hur inredningen skulle kunna se ut. Dessutom blev de via århundradets mest brutala träningsvärk varse att “loops”, “battleropes”, släggor, tunga stenar och sandsäckar var otroligt effektiva träningsredskap jämte de mer självklara skivstängerna, hantlarna och kettlebellsen. Det var också där de blev övertygade om att skippa speglarna som annars ofta spelar en central roll på ett gym. De ville istället få sina blivande medlemmar att med deras hjälp lära sig “känna” hur ett riktigt lyft eller annan övning skulle genomföras. I en vardagssituation som involverar tunga lyft finns ju inga speglar att titta i för att lyckas lyfta rätt.

Människor som tränar

I januari 2011 var det så dags att öppna och förverkliga drömmarna om ett gym för funktionell träning, det första i sitt slag i Kristianstad. Med hjälp av flyers i Kristianstadsbladet med information om gymmets öppnande kom det mycket folk till invigningen, men sedan blev det ganska glest med tränande ett tag framöver.

Med en ambition att köra flera olika sorters pass per kväll (ju större variation desto bättre träningseffekt) och med ett relativt litet antal medlemmar blev det till en början en hel del pass utan deltagare och Christina och Jonas började så smått tvivla på om de gjort rätt, om det verkligen skulle fungera, om Kristianstad verkligen var redo för ett gym helt utan maskiner. 

Idag vet vi att de gjort det. Rätt, alltså. Väldigt rätt till och med!

Människor som tränar
Handbollsuppvärmning

Efterhand hittade nämligen fler och fler till Basic Gym. Det koncept och den träning som erbjöds blev mer och mer populär och ryktet om det maskin- och spegellösa gymmet som gav de tränande riktigt goda resultat började spridas. Och när Jonas och Christina år 2013 bestämde sig för att ansöka om att bli en CrossFit affiliate box – en ansökan som ganska omedelbart beviljades – började ännu fler medlemmar att strömma till och medlemsantalet har sedan dess stadigt ökat.

I augusti 2017 då Basic Gym-verksamheten blev tvungen att lämna ”YB-rör-huset” och istället flytta in i de nybyggda, finfina lokalerna på grusplanen tvärs över gatan var medlemsantalet uppe i närmare 200. Lokalerna används dessutom av flera av IFK Kristianstads handbollslag och C4 Kraftsportsällskaps tyngdlyftare.

Och alla som är här och tränar är helt överens om den numera välkända devisen “Hemma bra – Basic bäst!”

Foto & Text: Thomas Bengtsson (snikkelbecker)

Gammal lyftardel
Gammal träningslokal
Gamla basicgym träningslokal
trappa
lyftardel

/ Hitta oss

Basic Gym

Arenavägen 4

291 54, Kristianstad

 

info@basicgym.se

Jonas Carlström  070-250 49 93

Vi har öppet alla dagar (med tagg) - 06:00-21:00

Utan tagg öppnas gymmet en halvtimme innan varje pass och stänger en halvtimme efter passet är avslutat.